Почетак новог Twinning пројекта Eвропске уније

 

 

 

У Сарајеву 4. априла 2024. покренут је нови, пети у низу, Twinning пројекат Европске уније „ЕУ за даљи развој статистичког система у Босни и Херцеговини" ("EU for Further Development of Statistics System in Bosnia and Herzegovina").


Свечаној церемонији присуствовали су представници Делегације Европске уније у БиХ, амбасадори Финске и Словеније, представници амбасаде Италије, те представници статистичких институција земаља партнера у Twinning пројекту, Данске, Италије, Финске и Словеније, као и представници домаћих институција надлежних за производњу статистике (БХАС, РЗС, ФЗС и Централна банка БиХ).


Испред Републичког завода за статистику учесницима се обратио Жељко Асентић, в.д. помоћника директора. Асентић је истакао да је досадашња пракса показала да резултати остварени током Twinning пројеката представљају трајну вриједност у институционалном смислу и омогућавају континуитет у производњи квалитетних и међународно упоредивих статистика, те је изразио задовољство и оптимизам у наставку активности на осавремењивању и јачању домаће статистике.