Иновативне активности предузећа, 2012.

 

 

 

 

                                                                                                                                              

 

Иновативно активна предузећа су предузећа која су увела иновацију производа (физичког производа или услуге) и/или иновацију процеса и/или су започела иновативну активност или су је прекинула и/или су увела иновацију у организацији предузећа и/или иновацију у маркетингу.

 

У периоду 2010 - 2012, 27,8% предузећа провело је бар једну од наведених иновативних активности, док 72,2% предузећа уопште није проводило иновативне активности. Број иновативно активних предузећа је, у односу на период 2006 - 2008. године, мањи за 2%.

 

Иновативна активност предузећа повећава се са њиховом величином, тако да је 58,0% иновативно активних предузећа у посматраном броју великих предузећа (више од 250 запослених), затим 38,3% у посматраном броју средњих предузећа (50-249 запослених), док је 24,3% иновативно активних предузећа из групе малих предузећа (10-49 запоселних).

 

Посматрано по подручјима Класификације дјелатности БиХ 2010, која садржајно и структурно у потпуности одговара ЕУ Статистичкој класификацији дјелатности NACE Rev 2., највише су иновативно активнa била предузећа која припадају подручју Финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, њих 57,5%.

 

Структуру иновативно активних предузећа чине предузећа са само технолошким иновацијама, само нетехнолошким иновацијама и предузећа која су увела и технолошке и нетехнолошке иновације истовремено. У укупном броју предузећа, 4,6% предузећа је увело само технолошке иновације, 11,4% предузећа је увело само нетехнолошке иновације, док је 11,8% предузећа увело и технолошке и нетехнолошке иновације истовремено.