Дванаеста мисија Међународне посматрачке операције за Попис 2013.

 

 

 

Представници Републичког завода за статистику Републе Српске, одржали су у просторијама Завода, 3. септембра, састанак са представницима Међународне посматрачке операције (ИМО) за попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ. Током првог дијела састанка, у оквиру 12. мисије, са стручњацима из ИМО тима, Бентом Ноербијем Бондом, Робертом Бјанкинијем и Катерином Костадиновом Даскаловском разговарали су директор Завода, др Радмила Чичковић, замјеник директора, Радосав Савановић, као и помоћници директора, Богдана Радић и Радослав Латинчић.

 

За вријеме двочасовне садржајне дискусије, ИМО тиму је представљен преглед активности на попису становништва, критеријуми и процедура на основу којих су бирани градски и општински инструктори и пописивачи, као и информације о јавној кампањи која је почела 1. семптембра, а која се тренутно састоји од кратког спота за ТВ станице.

 

Након тога, руководиоци и чланови радне групе за Попис из Републичпког завода су ИМО тим поближе упознали са стањем на терену, комплетним пописним материјалом за ентитетске и општинске инструкторе у оквиру којих су идентификација, методологија, упуствство за првођење пописа, пописни обрасци за вјежбу. Такође, планом активности нагалашено је да ће ентитетски инструктори од 6. до 10. септембра држати обуку градским и општинским инструкторима, те члановима градских и општинских пописних комисија, док ће градски и општински инструктори, од 16. до 20. септембра одржати обуку за пописиваче.

 

Иначе, током претходних неколико мјесеци Управни одбор ИМО, који се састоји од шест чланова, анализирао је рад статистичких институција на припремама за попис становништва, након чега су дали зелено свјетло за попис становништва који ће се одржати од 1. до 15. октобра ове године.

 

 

  ФОТО АЛБУМ