
Свјетски дан шума: „Шуме и храна"
Вриједност шумских плодова прикупљених и убраних у шумама Републике Српске износила 3,9 милиона КМ.
Славимо шуме!
Није случајно да је Свјетски дан шума и први дан прољећа. У старом Риму, 21. март је значио почетак нове године, а Келти су га славили као Дан рађања Сунца. То је био дан буђења, стварања и рађања природе.
Организација УН за храну и пољопривреду од 1971. године обиљежава 21. март као Свјетски дан заштите шума како би подигла свијест о важности свих шума и стабала не само у шуми него и ван шуме, за корист садашњих и будућих генерација.
Тема Свјетског дана шума 2025. године је: „Шуме и храна", која слави кључну улогу шума у сигурности хране, исхрани и егзистенцији. Поред обезбјеђивања хране, огрјева, прихода и запослења, шуме подржавају плодност земљишта, штите водне ресурсе и нуде станишта за биодиверзитет, укључујући виталне опрашиваче. Шуме су од суштинског значаја за опстанак многих биљних и животињских заједница, и доприносе ублажавању климатских промјена складиштењем угљеника.
Шумарство је значајна привредна грана у Републици Српској, шуме су наше природно богатсво. Природним богатством треба управљати на начин који промовише еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо газдовање шумама.
У духу овогодишње теме Свјетског дана шума, „Шуме и храна", истичемо статистички податак да је у 2024. години вриједност шумских плодова прикупљених и убраних у шумама Републике Српске износила 3,9 милиона (3 881 251) КМ.

|