Свjетски дан животне средине, 5. јун 2013.

 

Свјетски дан животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна почев од 1972. када је установљен на Генералној скупштини Уједињених нација у знак отварања Штокхолмске конференције о животној средини човјека.

 

Земља домаћин Свјетског дана животне средине ове године је Монголија, док је за европску регију, одлуком Регионалне канцеларије Програма УН-а за животну средину (UNEP - Regional Office for Europe),  као град домаћин изабрано Сарајево.

 

Према подацима Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), трећина укупно произведене хране у свијету сваке године заврши као отпад, односно не искористи се. Истовремено, 20 хиљада дјеце млађе од пет година дневно умире од глади. При настајању отпада од хране непотребно се црпе природни ресурси у узначајној мјери, што има негативан утицај на животну средину (WED-Booklet-2013, www.unep.org).  

 

Наведене чињенице разлог су да Свјетски дан животне средине (World Environment Day, WED 2013) ове године буде посвећен проблематици отпада од хране и буде обиљежен под слоганом „Мисли. Једи. Штеди". Циљ овогодишње кампање је подстакнути сваког појединца да својим свакодневним поступцима допринесе глобалној уштеди хране, новца и смањењу утицаја производње и потрошње хране на животну средину. Најзначајнији ефекат таквог понашања био би стварање свијета у коме би сваки поједнац имао довољно хране.