Свјетски дан учитеља, 5. октобар 2023.

 

 

Свјетски дан учитеља обиљежава се сваке године 5. октобра. Тог дана UNESCO је 1994. године прогласио Свјетски дан учитеља, у спомен на исти датум из 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља. Овај дан обиљежава се у више од стотину земаља у свијету.


Образовна интернационала, свјетска федерација синдиката стручњака у образовању са сједиштем у Бриселу, вјерује да Свјетски дан учитеља треба бити међународно признат и да се обиљежава у цијелом свијету. Напори Образовне интернационале и њене 401 чланице допринијеле су међународном признавању и обиљежавању тог дана широм свијета.


Циљ обиљежавања Свјетског дана учитеља јесте да се подстакне подршка наставницима, обезбиједи да учитељи и даље испуњавају потребе будућих генерација, те да им се пружи друштвени значај који заслужују и истакне важност њиховог рада и доприноса развоја друштва у цјелини.


У Републици Српској у школској 2022/2023. години у основном и средњем образовању 11 774 наставника образовало је 119 641 ученика. Просјечан број ученика по једном наставнику у основном образовању је 11, а у средњем образовању девет ученика. У основном образовању 72,6% наставника су жене, док је у средњем образовању учешће жена 62,3%.

 

 

Наставно особље у основним и средњим школама, школска 2022/2023. година