Међународни празник рада, 1. мај 2013.

 

Историјат...

 

Празник рада се слави 1. маја као међународни празник радничког покрета. Поријекло овог празника води до 1. маја 1886. године када су стотине хиљада америчких радника изашли на  улице Чикага да би захтјевали повољније услове рада и три осмице, 8 сати рада, 8 сати одмора и 8 сати за културно уздизање. Тада је у сукобима са полицијом погинуло више од двије стотине радника, а осам радника је осуђено на смрт. У спомен на жртве из Чикага, али и у спомен на све оне који су водили борбу за права радника и за достојне радне и животне услове, Први мај обиљежава се као као Међународни празник рада.

 

Заједнички празник...

 

 Међународни празник рада слави се од 1890. године након одлуке донесене на 1. Конгресу друге Интернационале у Паризу, маја 1889. године гдје је одлучено "Први мај је заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захјтева и своју класну солидарност". Међународни празник рада се слави у више од 80 земаља у свијету као државни празник.

 

Радничка класа у данашње вријеме је најбројнија. Данас се називају запосленицима, службеницима и намјештеницима, али  даље су они само - радници. Кроз историју појам рада се често мијењао, од робова  до радника у модерним канцеларијама. Борба за радничка и људска права у читавом свијету и тежња да се створе хуманији и праведнији односи према радницима траје још и данас, и изгледно је да ће се и у будућности водити.

 

Занимљивост?

 

Необична је чињеница да се у САД-у, гдје је све и почело, Празник рада више не обиљежава на овај датум већ се под називом Дан рада (Labour day) обиљежава првог понедјељка у септембру.