Свјетски дан шума, 21. март 2013.

 

 

На сједници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године одлучено је да се први дан прољећа, 21. марта обиљежава као Свјетски дан шума. Касније је и УН-ова организација за храну и пољопривреду (ФАО) подржала ову идеју вјерујући како такав догађај може допринијети повећању свијести о очувању шума и шумских екосистема. Свјетски дан шума слави се већ 42 година, као подсјетник друштву на значај шума, апострофирајући бројне користи које имамо од шуме.

 

Шуме су најсложенији екосистем на Земљи, а специфичност им је да су обновљиво природно богатство. Оне штите земљиште од ерозије, повољно утичу на климу, режим вода, на принос у пољопривреди и развој туризма, на здравље и дужину људског живота.

 

Током протеклих 50 година у свјету је нестало је око половина оригиналних шумских екосистема, а најзначајнији узрок овоме је несистематично коришћење шумских ресурса.

 

У Републици Српској шуме (шумско земљиште и шуме) прекривају око 50% територије, од којих је 90% природних. Годишње се у шумама Републике Српске искористи мање од укупног годишњег прираста стабала, чиме се обезбјеђује будућност и одрживо господарење нашим шумама.