Свјетски дан вода, 22. март 2013.

 

 

 

Добро управљање водом подразумијева одржавање равнотеже између задовољења потреба и коришћења расположивх ресурса, омогућавајући, при том, равноправан приступ чистој води свих корисника. Према подацима Уједињених нација, 783 милиона људи нема приступ чистој води, док између 6 и 8 милиона њих годишње умре од посљедица природних катастрофа и болести које су повезане са водом. Око 2,5 милијарди људи нема приступ адекватним санитарним условима (Facts and Figures, www.unwater.org). При том, предвиђа се да ће у будућности доћи до пораста потреба за водом у производњи хране и енрегије, док се истовремено очекује смањена расположивост водних ресурса.

 

 Прилика да се скрене пажња на значај свјеже воде и одрживог управљања водним ресурсима је Свјетски дан вода, који се одлуком Генералне скупштине Уједињених нација обиљежава 22. марта. Сваке године акценат се ставља на одређени аспект коришћења и заштите ресурса свјеже воде. Тако је 2013. година означена као Међународна година сарадње у области вода. Циљ је да се нагласи значај доброг управљања водом уз сарадњу свих нивоа власти, од локалних до међународних, укључујући међународне организације, приватни сектор, цивилна друштва и академске заједнице. Поводом обиљежавања Свјетског дана вода, широм свијета организују се манифестације и дешавања са циљем подизања свијести јавности о значају воде и одрживог управљања њеним ресурсима. Званична прослава Свјетског дана вода 2013. године биће одржана у организацији владе Холандије у Хагу.  

 

Република Српска располаже значајним водним потенцијалом, у виду подземних и површинских вода. Ресурси подземне воде користе се, углавном, за снабдијевање становништва питком водом, док су површинске воде најчешћа изворишта воде за потребе индустријске производње.

 

 

 

Графикон 1. Изворишта питке воде у јавном водоснабдијевању