Пета мисија Међународне посматрачке операције за Попис 2013.

 

10. децембар 2012. 

 

Након усвајања Закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, Европска комисија, Вијеће Европе и Вијеће министара БиХ потписали су Меморандум о разумијевању. На основу Меморандума договорено је да је главни задатак Међународне посматрачке операције за попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ (IMO) надгледање Пописа у цјелини, од припреме до дисеминације података, а у складу са међународним стандардима о попису становништва и домаћинстава које су дефинисали UNECE и Еуростат, прописима Европске комисије о попису, фундаменталним принципима службене статистике и кодекса праксе европске статистике као и стандардима заштите података и повјерљивости. Мониторинг групе започеле су са радом одмах по потписивању Меморандума.

 

Данас је у Републичком заводу за статистику Републике Српске одржана пета у низу планираних мисија Међународне посматрачке операције за попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ (IMO). На уводном  састанку IMO експерти Roberto Bianchini, Guido Pieraccini, Bent Noerby Bonde и Katerina Daskalovska, састали су се са директорком Завода, др Радмилом Чичковић.

 

На састанку је директорка Завода дала коментаре о припремним активностима везаним за пробни попис као и на процес спровођења пробног пописа. Том приликом сагледани су сви предузети кораци као и активности које треба предузети како би се уклонили сви уочени недостаци до почетка пописа.

 

У другом дијелу мисије одржан је састанак на којима су IMO експерти разговарали са свим члановима радних група за попис. Чланови радних група, свако за своју област, дали су коментаре на активности које су обавили у спровођењу пробног пописа као и одговоре на питања која су им експерти поставили. Питања су се односила на кораке који треба да се предузму како би процес спровођења пописа текао по договореним плановима.  

 

 

  Галерија слика