Међународна посматрачка операција за попис

 

 

 

 

 

26. јун 2012. године

 

МЕЂУНАРОДНА ПОСМАТРАЧКA ОПЕРАЦИЈА ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВА, ДОМАЋИНСТАВА И СТАНОВА У БИХ 2013. ГОДИНЕ - INTERNATIONAL MONITORING OPERATION (IMO) 


Након што је у Парламентарној скупштини БИХ 3. фебруара 2012. године усвојен Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, Вијеће министара је позвало Европску комисију да организује међународни мониторинг Пописа. Тако су Европска комисија, Вијеће Европе и Вијеће министара БиХ, 18. априла 2012. године, потписали Меморандум о разумијевању на основу којег је договорено да је главни задатак Међународне посматрачке операције за попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ (IMO) надгледање Пописа у цјелини, од припреме до дисеминације података, а у складу са међународним стандардима о попису становништва и домаћинстава које су дефинисали UNECE и Еуростат, прописима Европске комисије о попису, фундаменталним принципима службене статистике и кодекса праксе европске статистике као и стандардима заштите података и повјерљивости.


Мониторинг групе започеле су са радом одмах по потписивању Меморандума. Након прве IMO мисије, која је одржана крајем априла 2012. године, данас је у Републичком заводу за статистику одржана и друга у низу планираних мисија. На уводном  састанку IMO експерти Jean-Michel Durr, Roberto Bianchini, Guido Pieraccini, Bent Noerby Bonde, Katerina Daskalovska и Meryem Demirci, састали су се са руководством Завода, директором др Радмилом Чичковић, замјеником Радосавом Савановићем и помоћницимаБогданом Радић и Радославом Латинчићем. На састанку, кроз конструктивни дијалог, говорило се о току досадашњих припрема за Попис, о могућим проблемима као и о предстојећим активностима у циљу испуњавања задатих стандарда.


Мисија је организована у виду тематских радних састанака на којима су IMO експерти разговарали појединачно са члановима радних група за попис. Током разговора експерти су се упознали са досадашњим током припремних активности за попис на пољу катрографије, комуникације са јавношћу, креирања упитника и енумерације, IT сектора, те пилот пописа и обраде података.


У склопу састанка са радном групом за картографију, организован је и обилазак пописних кругова у Бањалуци. Поред чланова радне групе за попис, Радослава Латинчића и Наташе Драгић, обиласку су присуствовали и директор Завода, др Радмила Чичковић, те IMO експерт, Roberto Bianchini, као и представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Велибор Витор и Војин Шукало.