Иновативне активности предузећа, 2012-2014.

 

 

 

 

                                                                                                                                              

 

У периоду 2012 - 2014. године, 21,5% предузећа спровело је бар једну од наведених иновативних активности, док 78,5% предузећа уопште није спроводило иновативне активности. Број иновативно активних предузећа је, у односу на период 2010 - 2012. године, мањи за 6,3%.


Иновативна активност предузећа повећава се са њиховом величином, тако да је 51,9% иновативно активних предузећа у посматраном броју великих предузећа (250 и више запослених), затим 33,3% у посматраном броју средњих предузећа (50-249 запослених), док је 17,1% иновативно активних предузећа из групе малих предузећа (10-49 запослених).


Посматрано по подручјима Класификације дјелатности БиХ 2010, која садржајно и структурно у потпуности одговара ЕУ Статистичкој класификацији дјелатности NACE Rev 2., највише су иновативно активнa била предузећа која припадају подручју Финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, њих 66,7%.


У укупном броју предузећа, 4,4% предузећа је увело само технолошке иновације, 6,8% предузећа увело је само нетехнолошке иновације, док је 10,3% предузећа увело и технолошке и нетехнолошке иновације истовремено.


Од укупног броја предузећа, 14,7% технолошки су иновативнo активна (то су предузећа која су увела само технолошке иновације и технолошке и нетехнолошке иновације истовремено), а 17,1% нетехнолошки су иновативно активна предузећа (то су предузећа која су увела само нетехнолошке иновације и технолошке и нетехнолошке истовремено.


Највећи промет технолошки, као и нетехнолошки иновативна предузећа остварила су на тржишту Републике Српске, затим тржишту земаља чланица и земаља кандидата Европске Уније, Федерацији Босне и Херцеговине, те осталим државама.


Иновативне активности предузећа обухватају интерне активности истраживања и развоја, екстерне услуге истраживања и развоја, набавку машина, опреме, софтвера и зграда, набавку постојећих знања од других предузећа или организација, обуку за иновативне активности, увођење иновација на тржиште, дизајн и остале иновативне активности.


Предузећа која су у периоду 2012 - 2014. године била иновативно активна највише су набављала машине, опрему, софтвере и зграде (83,8%), a најмање користила екстерне услуге истраживања и развоја (24,6%).


У укупним издацима за иновативне активности предузећа, највеће је учешће издатака за набавку машина, опреме, софтвера и зграда (77,7%).


Од укупног броја иновативно активних предузећа, 17,9% предузећа је сарађивало на иновативним активностима са другим предузећима или организацијама. Најкориснијим партнером иновативно активна предузећа означила су добављаче опреме, материјала, компонената или софтвера.

 

Остала предузећа која нису била иноватори, њих 26,2%, нису спроводили иновације због превеликих препрека. Недостатак сопствених финансијских средстава највећи је број предузећа означио као препреку високог значаја.

 

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ