Свјетски дан борбе против сиромаштва, 17. октобар 2015.

 

На иницијативу Скупштине УН-а Свјетски дан борбе против сиромаштва и социјалне искључености обиљежава се сваког 17. октобра, још од 1987. године када је откривен споменик у Паризу, посвећен борби против сиромаштва. Службено, овај дан је проглашен 1993. године.


Сврха обиљежавања је указивање на проблем сиромаштва, тражење рјешења како би се сиромаштво умањило, као и да се различитим акцијама солидаришемо са људима широм свијета који живе у сиромаштву.


Сиромаштво, које се дефинише као недостатак основних услова за живот и задовољење основних животних потреба, попут хране, пића и дома, глобални је проблем данашњице. Извјештај Свјетске здравствене организације каже да чак 11 милона дјеце сваке године умре од болести проузроковане изгладњивањем, а међународне организације тврде да са мање од два долара дневно живи готово половина човјечанства.


Проблем сиромаштва не значи само недостатак хране, то је много комплекснији проблем који води маргинализацији оних који живе у зони сиромаштва.


„Те породице се осјећају одбаченим од друштва, јавља се циклично сиромаштво које се преноси са генерације на генерацију, доводи до лошијег успјеха у школи, појављују се здравствени проблеми", саопштено је из Банке хране.