Свјетски дан пошта, 9. октобар 2015.

 

 

 

Свјетски дан поште слави се сваке године 9. октобра на годишњицу оснивања Свјетског поштанског савеза (Universal Postal Union), једне од најстаријих међународних невладиних организација. Наиме, 9. октобра 1874. године представници 22 државе Европе, Америке и Африке у Швајцарској су потписали, тзв. Бернски уговор, којим је установљена прва заједничка конвенција о међународном поштанском саобраћају. Тај дан је проглашен Свјетским даном пошта на Конгресу Свјетског поштанског савеза одржаном 1969. године у Токију.



Свјетски поштански савез данас чини око 200 земаља чланица које чине јединствену поштанску територију и најширу дистрибутивну мрежу за физички пренос пошиљки. Данас се поште у свијету служе са око 7 000 језика и као најстарије средство комуникације обезбјеђују ефикасну и економичну размјену робе, капитала, идеја и информација. Основни циљ поштанске заједнице је побољшање универзалних услуга, јер су приступачне и поуздане поштанске услуге једно од основних људских права.



Сваке године више од 150 чланица обиљежава овај дан са сврхом да се укаже на значај поштанског сектора како за кориснике поштанских услуга тако и за економски и социјални развој земаља. Прослава Свјетског дана поште се одвија кроз промоцију нових производа и услуга, нових поштанских маркица, организацију конференција за новинаре, семинара, радионица и бројних других културних, спортских и рекреативних активности.