Пољопривреда, билтен број 10

 

Билтен „Пољопривреда 2014" који се односи на територију Републике Српске представља десето редовно издање које садржи приказ важнијих података из области статистике пољопривреде. Приликом избора података водило се рачуна о потребама и интересовању ширег круга корисника. Објављени подаци су резултат редовних статистичких активности које се проводе по одговарајућој методологији у складу са Законом о статистици Републике Српске, Статистичким програмом и годишњим Планом рада Републичког Завода за статистику Републике Српске.

 

У статистици биљне производње користе се различите методе прикупљања података, с обзиром на специфичности снимања површина и приноса као и на различите  географске, климатске и вегетациjске услове у појединим крајевима Републике Српске. С тим у вези, Билтен садржи методолошка објашњења која се односе на изворе и методе прикупљања података, те на обухват, упоредивост и дефиниције појединих обиљежја. Подаци су приказани табеларно и представљају резултат статистичких истраживања из области ратарства, воћарства и виноградарства. Билтен је илустрован графиконима који приказују структуру и кретања појединих појава у пољопривреди.  Статистички подаци односе се на временски период од 2005. до 2014. године.

 

Билтен чини пет поглавља. У првом поглављу приказани су основни показатељи о пољопривредним површинама. Друго поглавље садржи податке о производњи ратарских усјева, док су у трећем и четвртом поглављу приказани подаци о производњи воћа и грожђа. У петом поглављу објављени су подаци о преради воћа и поврћа у оквиру породичних пољопривредних газдинства.