Свjетски дан животне средине, 5. јун 2015.

 

 

 

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација Свјетски дан животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна још од 1972. године када је у Стокхолму одржана Конференција о животној средини.  Обиљежавање Свјетског дана животне средине прилика је да се кроз разне активности и кампање подигне свијест људи о сопственој одговорности за очување и заштиту природе и да се у том духу мотивише појединац као могући покретач значајних промјена.

 

„Иако се појединачне одлуке могу чинити малим у контексту глобалних пријетњи и трендова, милијарде људи удружених око заједничког циља могу начинити значајне промјене." (Бан Ки-Мун, генерални секретар УН)

 

Тема Свјетског дана животне средине у 2015. години је „Седам милијарди снова. Једна планета. Буди одговоран потрошач". Добробит човјечанства, животне средине и функционисање економије, коначно, зависе и од одговорног управљања природним ресурсима. Ипак, много је доказа о далеко већој потрошњи природних ресурса него што Земља може дугорочно да их обезбиједи. Значајно повећање свјетске популације и економски развој утичу да се многи екосистеми крећу ка стању трајне промјене. Уколико бисмо до 2050. године задржали постојећи образац потрошње и производње, биле би потребне три планете да задржимо садашњи стил и начин живљења. (http://www.unep.org/wed/about.asp)

 

Одрживо живјети, значи чинити више и боље, користећи мање.