Пољопривреда, билтен број 9

 

Републички завод за статистику Републике Српске припремио је билтен „Пољопривреда 2014" који се односи на територију Републике Српске и као такав представља користан извор статистичких података из области пољопривреде. Билтен садржи значајније податке о пољопривредној производњи који су битан показатељ за економски развој земље. Приликом избора података водило се рачуна о потребама и интересовању најширег круга корисника, од ученика до аналитичара. Објављени подаци су резултат редовних статистичких активности које се проводе по одговарајућој методологији у складу са Законом о статистици Републике Српске и Статистичким програмом Републичког Завода за статистику Републике Српске.

 

У статистици биљне производње користе се различити методи, с обзиром на специфичности снимања површина и приноса као и на различите услове (географске, климатске, вегетациjске...) у појединим крајевима републике. С тим у вези, билтен садржи методолошка објашњења која се односе на изворе и методе прикупљања података, те на обухват, упоредивост и дефиниције појединих обиљежја. Подаци су приказани табеларно и представљају резултат статистичких истраживања из области ратарства, воћарства и виноградарства. Билтен је илустрован графиконима који приказују структуру и кретање појединих појава у пољопривреди.  Статистички подаци односе се на временски период од 2004. до 2013. године.

 

Билтен чини пет поглавља. У првом поглављу приказани су основни показатељи о пољопривредним површинама. Друго поглавље садржи податке о производњи ратарских усјева, док су у трећем и четвртом поглављу приказани подаци о производњи воћа и грожђа. У петом поглављу објављени су подаци о преради воћа и поврћа у оквиру породичних пољопривредних газдинства.