Свјетски дан вода, 22. март 2014.

 

 

 

Око 75% укупне количине воде обезбијеђене за потребе индустрије у свијету користи се за производњу енергије. Вода која се користи за производњу хидроелектричне енергије бива, углавном, враћена у ријеке  што значајно утиче на квалитет водних токова као и на појаву појачаног испаравања. Више од 1,3 милијарде људи нема приступ електричној енергији (www.unwater.org, Facts and figures).

 

Сваке године Свјетски дан вода посвећује се одређеној теми и аспекту употребе свјеже воде. Тема којој је посвећена пажња у 2014. години је „Вода и енергија" с циљем да се:

 

- подигне свијест о узајамној вези воде и енергије;

- скрене пажња политике на бројна питања везе воде и енергије;

- увјере доносиоци одлука у енергетском сектору и сектору вода да се интегрисаним приступом и рјешењима на релацији вода-енергија може постићи значајан економски и друшвени напредак;

- идентификују кључне потешкоће у области политике вода и енергије у чијем рјешавању би Уједињене нације и њене агенције могле да дају посебан допринос (www.unwater.org, Objectives of World Water Day in 2014).

 

Почевши од 1993. године, свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Генерална скупштина Уједињених Нација усвојила је 22. децембра 1992. године резолуцију којом се 22. март проглашава за Свјетски дан вода. Уједињене нације и њене чланице посвећују овај дан промовисању конкретних активности земаља усмјерених на очување свјетских водних ресурса и на примјену препорука Уједињених нација. Сваке године, једна од бројних УН агенција ангажованих у овој области преузима водећу улогу у промовисању и координацији међународних активности обиљежавања Свјетског дана вода. Поред земаља чланица Уједињених нација и бројне невладине организације на овај дан настоје да скрену пажњу јавности на животно важно питање, а то је недоступност питке воде за преко милијарду становника планете Земље.

 

Кључне поруке овогодишњег Свјетског дана вода су:

 

- вода захтјева енергију, енергија захтјева воду;

- ресурси су ограничени, потребе су у порасту;

- уштеда енергије значи уштеду воде; уштеда воде значи уштеду енергије;

- најугроженијој милијарди свјетске популације хитно је потребан приступ води, санитарним услугама и енергији;

- нужно је ефикасно користити воду и енергију те координисати, повезивати и усклађивањти политике у овим секторима.