Међународни дан студената, 17. новембар 2013.

 

 

 

Међународни дан студената, 17. новембар, обиљежава се као симбол борбе за демократско образовање и друштво и сјећање на 1939. годину када су нацисти на тај дан погубили девет чехословачких студената који су протествовали против окупације. Више од 1 200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а студентски домови и универзитети претворени су у касарне. Међународно вијеће студената, 1941. године у Лондону, прогласило је 17. новембар за Међународни дан студената.

 

У школској 2012/2013. години на високошколске установе уписанo је 46 945 студентa. Као и у већини земаља чланица Европске Уније и у Републици Српској веће је учешће студената женског пола (55%). Када посматрамо полну структуру уписаних студената према циклусима студија, на првом циклусу и на специјалистичком студију већа је заступљеност жена, на магистарским студију полна заступљеност је приближна, док на трећем циклусу студија 2/5 уписаних чине жене.

 

Највећи број студената одлучује се за студијске програме из области друштвених наука којима припадају економија, право, психологија, социологија и остале друштвене науке.