Употреба информационо-комуникационих технологија у предузећима, 2024.

 

 

 

 

 

Подаци прикупљени овим истраживањем односе се на предузећа са сједиштем у Републици Српској и на њихову употребу информационо-комуникационих технологија у 2024. години. 

Резултати истраживања о информационо-комуникационим технологи-јама у предузећима, спроведеног у 2024. години, показују да сва предузећа имају приступ интернету, и то 96,7% њих путем неке врсте фиксне широкопојасне интернет конекције.

У погледу максималне брзине фиксне широкопојасне интернет конекције, 83,9% предузећа користи интернет чија је брзина у складу са стварним потребама предузећа. Најзаступљеније су од 30 до 100 Мbit/s (код половине предузећа) и брзина интернета између 100 и 500 Мbit/s (код 39% предузећа). 

Преносиве уређаје који омогућавају мобилну интернет везу, својим запосленим за пословне потребе, обезбјеђује 74,4% предузећа. 

Уређаји који омогућавају мобилну интернет конекцију запосленима за пословне потребе најзаступљенији су код великих предузећа (93,1%) и предузећа која припадају подручју дјелатности Ј - Информације и комуникације (92,0%).

Истраживање је показало да 17,5% предузећа запошљава ИКТ стручњаке. Током 2023. године приближно трећина предузећа (32,1%) је имала слободна радна мјеста за ИКТ стручњаке која је било тешко попунити. 

Oнлајн (remote) састанке преко Skype-a и Zoom-a реализује 30,7% предузећа.

Половина предузећа своје учешће на друштвеним мрежама остварује путем Facebook-a (49,8%), а 60,9% предузећа посједује веб-страницу, док услуге cloud сервиса путем интернета плаћа 26,1% предузећа.

Када је ријеч о предузећима која су реализовала веб продају у току 2023. године највећи удио њих (77,3%) мање од једне четвртине промета остварују путем веб-продаје. Највеће учешће online купаца лоцирано је на територији БиХ 99,6%, те у земљама Европске уније 34,6%.

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ