„Туризам и мир“ у фокусу овогодишњег Свјетског дана туризма

 

 

Свјетски дан туризма одржава се сваке године 27. септембра, а ове године фокусира се на „туризам и мир", показујући како путовања премошћују културне подјеле, подржавају помирење и промовишу хармонију широм свијета.



Свјетски дан туризма обиљежава се са циљем да се подигне свијест јавности о вриједности туризма и његовом утицају на глобалну економију, друштво, културу и животну средину. Осим што се бави питањима попут одрживог путовања, наглашава допринос који туризам даје економском развоју, међукултурној размјени и међународној сарадњи.


Како би се гарантовало да туризам има благотворно дејство и на путнике и на дестинације, овај дан промовише одговорне туристичке праксе које помажу локалном становништву, чувају животну средину и чувају културно насљеђе.


Туризам је једна од највећих индустрија на свијету, обезбјеђује милионе радних мјеста и даје значајан допринос БДП-у.


Удио туризма (Дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране; хотелијерство и угоститељство) у бруто домаћем производу Републике Српске у 2023. години износио је 1,3% и у односу на 2022. годину имао је стопу реалног раста од 6,1%.


У августу 2024. године просјечна нето плата у поменутом подручју је износила 1 129 КМ, док је у истом подручју у марту 2024. године било запослено 13 293 лица, што представља 4,6% од укупног броја запослених у Републици Српској.


У првих осам мјесеци 2024. године, забиљежен је 327 451 долазак туриста, који су остварили 802 391 ноћење, при чему je број долазака у односу на исти период претходне године већи за 0,9%, а број ноћења за 4,8%. Од поменутог броја, страни туристи су остварили 202 711 долазака, те 479 139 ноћења. У првих осам мјесеци највише ноћења остварили су туристи из Србије, 160 046, те Хрватске, 102 154.


Неконтролисани туризам носи потенцијал да уништи локалне традиције, деградира животну средину и повећа губитак биодиверзитета. Због тога одрживи туризам постаје све важнији у савременом свијету.


Генерална скупштина Уједињених нација (УН) за туризам установила је Свјетски дан туризма 1980. године. Одабран је 27. септембар као комеморативни датум у част усвајања Статута УН о туризму 1970. године, што је био значајан догађај у историји међународног туризма. Сваке године се за ову прилику бира нова земља домаћин и нова тема. Свјетски дан туризма 2024. одржава се у Тбилисију, главном граду Грузије.