Свјетски дан борбе за плодно земљиште, 17. јун 2015.

 

Прошло је више од 20 година како су Уједињене нације утврдиле конвенцију за борбу против дезертификације земљишта и установиле Свјетски дан борбе против те појаве и суше који се обиљежава сваке године 17. јуна.

 

Израз дезертификација потиче од латинског појма „desertus facere" од којег је изведена ријеч „desert" тј. пустиња. Дезертификација представља процес вјештачког ширења пустиња и резултат је човјековог непромишљеног дјеловања и његове идеје да су природни ресурси неисцрпни и само њему подређени.

 

Промјене које се дешавају у савременом развоју пољопривреде крећу се од наглашеног искоришћавања природних богатстава, преко интензивног коришћења технолошких и организационих рјешења па до поштовања политичког окружења. Савремена производња хране треба да омогући задовољавање потреба домаћег становништва на територији Републике Српске уз истовремену заштиту потенцијала којим располаже (земљиште, воде, шуме...). Правилно управљање и газдовање земљиштем представља најбољи начин за очување здраве животне средине и пружа чврсту подршку поменутој конвенцији.