Свјетски дан књиге и ауторских права, 23. април 2024.

 

 

Свјетски дан књиге и ауторских права познат и као Дан ауторских права или Међународни дан књиге, годишњи је догађај који организује Организација уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) у циљу промовисања читања, издаваштва и ауторских права.


Први Свјетски дан књиге обиљежен је 23. априла 1995. године и на тај дан се и даље обиљежава. Поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, UNESCO заједно са савјетодавним комитетом из главних сектора издавачке индустрије бира свјетску пријестоницу књиге на годину дана. Сваки град Свјетске пријестонице књиге спроводи програм активности за прославу и промоцију књиге и читања.


UNESCO је изабрао Стразбург за Свјетску пријестоницу књиге за 2024. годину, као први француски град са том титулом која је почела да се додјељује 2001. године. Према објави, UNESCO је био „импресиониран" нагласком који Стразбург ставља на књигу као средство суочавања са изазовима социјалне кохезије и климатских промјена.


У Републици Српској поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, ПОПУСТ 20% од 23. до 30. априла 2024. године на издања из едиције Златна сова и Совица у свим књижарама Завода за уџбенике и наставна средста.