Прикупљање крављег млијека и производња млијечних производа, мај 2016.

 

 

 

 

 

Укупне количине крављег млијека прикупљене од стране мљекара током маја 2016. године су веће за 7,7% у односу на прошлогодишњи мјесечни просјек. У односу на исти мјесец прошле године количине прикупљеног крављег млијека током маја су веће за 1,3%, односно веће за 8,5% у односу на претходни мјесец. У периоду јануар - мај текуће године количина прикупљеног крављег млијека је већа за 0,3% у односу на исти период прошле године.

 

Током маја текуће године, у односу на мјесечни просјек остварен током прошле године, забиљежено је повећање производње млијека за пиће за 17,9%, крављег сира за 16,1%, ферментисаних млијечних производа за 8,5% и павлаке за 8,0%. У истом периоду смањена је производња маслаца и осталих жуто-масних производа за 27,5%.

 

У поређењу са истим мјесецом прошле године, током маја текуће године, повећана је производња павлаке 12,3%, крављег сира за 12,1%, ферментисаних млијечних производа за 6,8% и млијека за пиће 0,5%, док је истовремено смањена производња маслаца и осталих жуто-масних производа за 12,4%.

 

У односу на предходни мјесец, у мају 2016. године забиљежено је повећање производње маслаца и осталих жуто-масних производа за 15,9%, млијека за пиће за 6,2 и крављег сира за 2,1%. С друге стране, регистровано је смањење производње павлаке за 1,6% и ферментисаних производа за 3,1%.

 

Током периода јануар - мај текуће године, у односу на исти период прошле године, забиљежено је повећање производње свих млијечних производа и то: ферментисаних млијечних производа за 16,7%, крављег сира за 11,5%, маслаца и осталих жуто-масних производа за 8,3%, павлаке за 4,4% и млијека за пиће за 1,3%.

 

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ

 

/   /