Састанак у вези примјене стандардне класификације занимања

 

 

 

Примјена стандардне класификације занимања (КЗБиХ-08) био је тема састанка који је у просторијама Републичког завода за статистику Републике Српске (РЗС РС) одржан у четвртак 9. јуна, 2016. године, а на којем су поред представника (РЗС РС) присуствовали и представници Завода за запошљавање, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Министарства просвете и културе Републике Српске.



Потреба за овим састанком настала је као посљедица проблема с којим се у пракси сусреће Завод за запошљавање, а тиче се евидентирања и додјеле шифре занимања за лица старије доби која су стицала занимања у старом школском систему, лица која стичу звања и занимања по садашњем систему, те лица са дипломама из иностранства.



На састанку су изнесени ставови и мишљења везано за класификације занимања које су тренутно у употреби у наведеним институцијама, као и могућност усклађивања и примјене класификације занимања (КДБиХ-08) у свим институцијама.

 

Иначе, КДБиХ-08 се заснива на усвојеној верзији Међународне стандардне класификације занимања 2008 (ознака: ISCO-08) и представља обавезан статистички стандард који се користи при евидентирању, прикупљању, обради, анализирању, посредовању и исказивању података важних за праћење стања и кретања на тржишту рада у Републици Српској и БиХ.