Састанак са експертима ангажованим на пројекту EU SASP

 

 

Експерти ангажовани на пројекту "Успостављање система државне помоћи у Босни и Херцеговини", Јован Тодоров и Благица Новковска, састали су се у сриједу, 18. маја, 2016. године са руководством Завода за статистику Републике Српске, на челу са директором, др Радмилом Чичковић, којом приликом су истакли да је основни циљ пројекта да пружи подршку у испуњавању обавеза проистеклих из Споразума о стабилизацији и придруживању, у складу са ЕУ правилима о конкуренцији и државној помоћи.



Током састанка, експерти су истакли важност успостављања блиске сардње између Савјета за државну помоћ Босне и Херцеговине (Савјет) и Републичког завода за статистику са циљем повећања ефикасности у остваривању законом повјерених надлежности оба органа. У том циљу експерти су истакли намјеру да се у оперативни сустем Савјета, који је у фази припреме, уведу шифре дјелатноси из званичне Класификације дјелатности, која је у примјени у Републици Српској и Босни и Херцеговини (КДБиХ 2010), а која је у потпуности заснована на ЕУ класификацији економских активности - NACE Rev. 2.



Републички завод за статистику је подржао иницијативу експерата истакавши да је увођење NACE шифара дјелатности, као стандарда у оперативни систем Савјета, изузетно значајно и у обостраном интересу. Спецификација података, периодичност, формат и начин размјене ће, полазећи од Закона о статистици Републике Српске, бити детаљно договорени између Савјета и Републичког завода за статистику.



Иначе, пројекат "Успостављање система државне помоћи у Босни и Херцеговини" (EU SASP) је финансиран од стране Европске Уније (ИПА 2012), а почео је 8. октобра 2014. година и траје до 7. октобра 2016. године.