Међународни дан музеја, 18. мај 2016.

 

 

 

Међународни дан музеја, 18. мај обиљежава се од 1977. године на препоруку ICOM-а. Сваке године Међународни дан музеја обиљежава се активностима у склопу одређене теме, односно ICOM-ов Савјетодавни комитет предлаже тему за Међународни дан музеја.



Тема овогодишње манифестације Међународни дан и ноћ музеја 2016. године у цијелом свијету је „Музеји и културни крајолици".



Циљ Међународног дана музеја је да се подигне свијест о томе да су музеји важна средства културне размјене, обогаћивања култура и развоја узајамног разумијевања и сарадње међу народима.



У Музеју Републике Српске 21. маја 2016. године одржаће се традиционална међународна манифестација „Ноћ музеја". У овогодишњој „Ноћи музеја" учествоваће 120 учесника, школске дјеце, студената Универзитета у Бањалуци и пријатеља Музеја.



Програм ће се одвијати у просторијама Сталне поставке, а посјетиоци ће имати прилику да разгледају све поставке Музеја, међу којима су двије тематске, „Небески ловци" уз стручно вођење Природњачког музеја из Београда и изложба „Кићење - симбол између руралног и урбаног; Змијањски вез" ауторке Данијеле Ђукановић. У току цјеловечерње манифестације посјетиоци могу да обиђу Сталну поставку Музеја Републике Српске, као и „Базар" - промоцију излагача предмета из сувенирнице Музеја.



На крају, вече ће се завршити наступом Градског тамбурашког оркестра и групе Алберт Б. Савић & Тhe Invisibles.
Програм ће трајати од 18,00 до 22,30 часова.