Основни структурни показатељи пословања страних подружница, 2014.

 

 

 

                                                  

 

Број страних подружница са 20 и више запослених у 2014. години у односу на 2013. годину повећао се за 13 предузећа или 11,3%. Такође, број запослених лица у страним подружницама већи је за 1 161 или 5,5%. Тренд раста одражава се и у оствареној додатној вриједности по факторским трошковима и то за 6,0% или за 44 496 000 КМ.


У 2014. години, странe подружницe чиниле су 13,5% од укупног броја предузећа са 20 и више запослених обухваћених Годишњим извјештајем структурних пословних статистика за 2014. годину (СПС). У укупном броју страних подружница највише их је из подручја Прерађивачка индустрија 58,6% и Трговина на велико и мало и поправка моторних возила и мотоцикала 21,1%.


Државе чланице Европске уније имају највеће учешће у капиталу страних подружница у Републици Српској, 64,1%.


Од укупног броја запослених лица, добијених путем СПС истраживања за предузећа, 27,4% ангажовано је у страним подружницама. Посматрано по подручјима КД, највећи дио запослених у страним подружницама ангажован је у подручјима Прерађивачка индустрија 62,3% и Трговина на велико и мало и поправка моторних возила и мотоцикала 14,5%.


Стране подружнице, у којима највеће учешће у капиталу имају државе чланице Европске уније, ангажују 59,4% од укупног броја запослених лица.


У укупно оствареном промету предузећа по СПС истраживању, стране подружнице учествују са 38,3%. Посматрано према подручјима дјелатности, промет страних подружница остварен је уз највећи допринос оних из подручја Прерађивачка индустрија 55,2% и Трговина на велико и мало и поправка моторних возила и мотоцикала 23,9%. Од укупног оствареног промета страних подружница, 66,9% остварују оне у којима највеће учешће у капиталу имају државе које нису чланице Европске уније.


Учешће страних подружница у додатoj вриједности по факторским трошковима из СПС истраживања је 37,8%. У стварању додате вриједности по факторским трошковима страних подружница највише доприносе подружнице из подручја Информације и комуникације 40,7% и Прерађивачка индустрија 29,1%. У додатој вриједности по факторским трошковима страних подружница 53,3% учествују подружнице у којима највеће учешће у капиталу имају државе које нису чланице Европске уније.

 

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ