Свјетски дан шума, 21. март 2016.

 

 

На сједници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године одлучено је да се 21. март обиљежава као Свјетски дан шума. Касније је и УН-ова организација за храну и пољопривреду (ФАО) подржала ову идеју вјерујући како такав догађај може допринијети повећању свијести о очувању шума и шумских екосистема. Свјетски дан шума слави се већ 45 година, као подсетник друштву на значај шума, апострофирајући бројне користи које имамо од шуме. Ова глобална прослава дана шума пружа платформу за подизање јавне свијести о значају свих врста шума и дрвећа изван шума. Ове године УН Форум за шуме отворио је тему „Шуме и вода" у покушају подизања глобалне јавне свијести о значају шума као кључа за снабдијевање планете слатком водом.


Шуме покривају једну трећину копнене масе Земље. Око 1,6 милијарди људи - укључујући и више од 2 000 аутохтоних култура зависи од постојања шума. Дом су за више од 80% земаљских врста животиња, биљака и инсеката. Оне такође пружају склониште, посао и сигурност за шумске-зависне заједнице.


Ипак, упркос непроцјењивом еколошком, економском, социјалном и здравственом доприносу, глобална сјеча шума се наставља у алармантним размјерама. Годишње се уништи 13 милиона хектара шума. Крчење шума чини око 15% глобалне емисије штетних гасова који утичу на климатске промјене.


У Републици Српској шуме (шумско земљиште и шуме) прекривају око 50% територија, односно 12 780 квадратних километара и 90% их је природних.


Годишње се у шумама Републике Српске искористи мање од прираста, чиме се осигурава будућност и одрживо господарење.