Свјетски дан вода, 22. март 2016.

 

 

 

„Боља вода, боља радна мјеста" порука је Свјетског дана вода 2016. године. Овогодишњим слоганом жели се скренути пажња на утицај који вода и радна мјеста имају на живот човјека. Готово сви послови и радна мјеста повезани су са водом и зависе од њене сигурне испоруке. Ипак, милиони оних који раде у сектору вода нису заштићени кроз основна радничка права или се њихов рад не препознаје. Циљ је, стога, нагласити колико довољна количина и одговарајући квалитет воде могу утицати на живот радника, па и цијелог друштва и економије (http://www.unwater.org/worldwaterday/about/en/).



Потребе за стручним радницима у сектору вода све су израженије. Сваког часа 38 радника умре од посљедица болести повезаних са водом и санитарним условима. За око милијарду људи запослених у области пољопривреде, шумарства и водопривреде довољна количина и одговарајући квалитет воде основа је њиховог опстанка. У условима климатских промјена одговорно коришћење воде у пољопривреди постаје све важније (http://waterandjobs.org/). Све наведене чињенице говоре о значају подизања свијести о вези између доступности и квалитета воде и радних мјеста, а тиме и напретка друштва у цјелини.



Почевши од 1993. године, свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Генерална скупштина Уједињених Нација усвојила је 22. децембра 1992. године резолуцију којом се 22. март проглашава за Свјетски дан вода. Уједињене нације и њене чланице посвећују овај дан промовисању конкретних активности земаља усмјерених на очување свјетских водних ресурса и на примјену препорука Уједињених нација. Сваке године, једна од бројних УН агенција ангажованих у овој области преузима водећу улогу у промовисању и координацији међународних активности обиљежавања Свјетског дана вода.