Свjeтски дан поште, 9. октобар 2022.

 

 

Један свијет. Једна поштанска мрежа.

Свјетски дан поште обиљежава се 9. октобра широм свијета, на годишњицу успостављања Свјетске поштанске уније (UPU- Universal Post Union), једне од најстаријих међународних организација. Наиме, 1874. године представници 22 државе потписале су у главном граду Швајцарске тзв. Бернски уговор, којим је установљена прва заједничка конвенција о међународном поштанском промету. То је био први корак ка остваривању начела универзалности поштанске услуге на јединственој свјетској поштанској територији. Свјетски дан пошта проглашен је на конгресу Уније у Токију, у Јапану, 1969. године.


Свјетска поштанска унија данас има 192 земље чланице. У 148 година дјеловања Уније, поштанске услуге постале су дио свакодневног живота милијарди људи широм свијета. Немјерљива је и социјална и економска димензија јавних услуга поште, без којих свијет не би могао функционисати.


У ери брзог развоја тржишта комуникација и све јаче конкуренције, поштанске услуге се све више ослањају на нове комуникационе и информационе технологије како би развиле нове производе и услуге, те испуниле све већа очекивања корисника и обезбједиле виталну комуникацију људи и компанија.


„Поште Српске" су јавни поштански оператер и један од стубова привреде Републике Српске. Постале су чланица Свјетске поштанске уније 1993. године и од тада су дио глобалне поштанске породице. Поште Српске и њени запослени свакодневно живе своју визију - бити корисницима на услузи. Поштари дневно широм Републике Српске достављају више од милион пошиљака, док оператери на шалтерима у једном дану ступе у контакт сa више од 100 000 људи.


Свјетска поштанска мрежа простире се на све четири стране свијета. Данас је она још увијек највећа мрежа физичке доставе у свијету. Сваког дана преко 600 хиљада пошта услужи милијарде људи, сваке године обраде преко 500 милијарди писама и шест милијарди пакета, те нуде широк дијапазон електронских, новчаних услуга и услуга логистике.


На овај Свјетски дан поште размислимо о фундаменталним вриједностима пошта и услугама које нуде поштански радници широм свијета.