Свјетски дан животне средине, 5. јун 2019.

 

 

#BeatAirPollution

 

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација свјетски дан животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна, почев од 1972. године када је у Стокхолму одржана Конференција о заштити животне средине.

 


Сваке године земља домаћин бира посебну тему којом се скреће пажња на одређени аспект заштите животне средине. Према избору овогодишње земље домаћина, Кине, тема Свјетског дана животне средине за 2019. годину је „Загађење ваздуха". Овом темом се жели подстаћи размишљање о промјенама у свакодневном животу којима би се смањило загађење ваздуха и глобално загријавање, а тиме и неповољни ефекти загађења на здравље људи.



Девет од десет људи широм свијета је изложено нивоима загађења ваздуха који су, према Свјетској здравственој организацији, изнад нивоа загађења који су безбједни по здравље људи. Око седам милиона људи широм свијета пријевремено умре усљед загађења ваздуха. Осим штетног утицаја на здравље људи и економски развој, загађење ваздуха утиче и на појаву глобалног загријавања. (https://www.worldenvironmentday.global/about/air-pollution).

 


Према последњим доступним подацима Републичког хидрометеоролошког завода, укупна емисија гасова са директним ефектом стаклене баште (искључујући поноре) у Републици Српској у 2016. години износила је 9 562,8 Gg CO2-eq (еквивалент угљен-диоксида).