Свјетски дан становништва, 11. јул 2018.

 

 

Свјетски дан становништва обиљежава се сваке године 11. јула. Обиљежавање je установљено 11. јула 1989. године од стране Управног савјета Развојног програма Уједињених нација.



Свјетски дан становништва има за циљ повећање свијести грађана о различитим питањима становништва, као што су важност планирања породице, роднa равноправност, сиромаштваo, здрављe мајки и дјеце и људскa права.



Тема овогодишњег Свјетског дана становништва је планирање породице као основно људско право. Ове године обиљежава се 50. годишњица Међународне конференције о људским правима из 1968. године, гдје је планирање породице по први пут глобално потврђено људским правом.



Планирање породице је једно од основних људских права појединаца и парова да слободно одлучују о рађању дјеце и стварању породице. То је сложен феномен који обухвата низ различитих и повезаних елемената као што су биолошки, здравствени, социолошки, психолошки, политички и етички.

 

 

Пар и појединац имају право на слободне одлуке када је за њих право вријеме да имају дијете као и на одлуку о жељеном броју дјеце.



У Републици Српској се кроз рад различитих институција спроводе одређене активности које су у функцији подстицајних мјера пронаталитетне популационе политике.



Једна од добрих мјера пронаталитетне популационе политике, која за циљ има подстицање рађања и планирање породице јесте и увођење мјесечне новчане накнаде за незапослене породиље у трајању од 12 мјесеци, односно 18 мјесеци за треће дијете.