Свјетски дан животне средине, 5. јун 2018.

 

 

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација Свјетски дан животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна, почев од 1972. године, када је у Стокхолму одржана Конференција о заштити животне средине.



Обиљежавање свјетског дана животне средине представља прилику да се кроз разне активности и кампање подигне свијест људи о сопственој одговорности за очување и заштиту природе. Циљ је да се мотивишу појединци и друштво у цјелини као могући покретачи значајних промјена на путу унапријеђења заштите животне средине.



Сваке године земља домаћин бира посебну тему којом се скреће пажња на одређени аспект заштите животне средине. Овогодишњом темом „Побиједити загађење пластиком" („Beating plastic pollution"), настоји се да се скрене пажња на један од највећих изазова данашњице да се заштити животна средина.



Индија је овогодишњи домаћин званичног обиљежавања Свјетског дана животне средине.



Подаци о количинама пластике која заврши као отпад у природи упозоравају на опасне посљедице по животну средину и здравље људи и животиња.



Широм свијета, сваког минута купи се око један милион пластичних боца, сваке године искористи се око пет трилиона пластичних врећица, а око 50% пластике искористи се само једном.



Сваке године око 13 милиона тона пластике доспије у океане, угрожавајући подводни свијет, путем воде доспијева и у наша тијела, излажући их утицају бројних хемикалија. За потпуну разградњу пластике потребно је и до 1 000 година.


http://worldenvironmentday.global/en/about/beat-plastic-pollution



Дакле, и више него довољно је разлога да се према једнократној употреби пластике и стварању пластичног отпада односимо одговорно, имајући на уму да штитећи животну средину штитимо сами себе.