Представница УНФПА за БиХ посјетила Завод

 

Представница UNFPA за БиХ (Популациони фонд Уједињених нација) Доина Болога, посјетила је са својим сарадницима, у понедјељак 22. јануара 2018. године, Републички завод за статистику гдје се састала са директорицом, др Радмилом Чичковић.Том приликом, разговарали су о изради Стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља Републике Српске, као и о Стратегији за унапређење положаја стaрих лица Републике Српске.

 

 

За обје стратегије, Завод је Министарству здравља и социјалне заштите доставио расположиве податке неопходне за њихову израду.Током састанка Чичковић и Болога разговарале су и о Истраживању о вишеструким показатељима (MICS), као и циљевима одрживог развоја.Једна од тема састанка била је и пројекција становништва у Републици Српској на којој ће Завод радити у 2018. години, а представници UNFPA понудили су своју експертску помоћ.

 

 

Иначе, UNFPA промовише права свих жена, мушкараца и дјеце да уживају у здравом животу и једнаким могућностима. UNFPA пружа подршку земљама у коришћењу демографских података у сврху креирања политика и програма смањења сиромаштва, те како би се осигурало да је свака трудноћа жељена, да је свако рођење дјетета сигурно, да је свака млада особа незаражена HIV/AIDS-ом, и да се свака дјевојка и жена третира с достојанством и поштовањем.