Свјетски дан туризма, 27. септембар 2017.

 

 

 

Свјетски дан туризма обиљежава се 27. септембра широм свијета кроз пригодне манифестације и догађаје, под окриљем Свјетске туристичке организације (UNWTO). Датум обиљежавања одабран је на основу дана прекретнице у развоју туризма, када је 1970. године усвојен Статут Свјетске туристичке организације.



Сваке године Свјетска туристичка организација бира тему која је актуелна и којом се промовише важност туризма и туристичких путовања људи. Година 2017. проглашена је Међународном годином одрживог развоја туризма од стране Генералне скупштине Уједињених нација. У том духу, тема којом се ове године обиљежава Дан туризма је ''Одрживи туризам - инструмент развоја''. Овогодишње обиљежавање Свјетског дана туризма у знаку је промоције доприноса туризма економској, социјалној и еколошкој димензији одрживог развоја, као и сваком од 17 циљева одрживог развоја.



Туристичка дјелатност и путовања, као значајне људске активности, не само да доприносе општем развоју, него могу бити пресудан фактор за побољшање животног стандарда људи, заштите животне средине, изградње боље будућности и јачања мира у свијету.



Свјетски дан туризма 2017. године зато је јединствена прилика да се подигне свијест свих оних који доносе одлуке у оквиру приватног и јавног сектора и међународне заједнице како би се све заинтересоване стране ангажовале у развоју туризама као катализатора позитивних промјена.