Међународни празник рада, 1. мај 2017.

 

 

Међународни празник рада обиљежава се као спомен на велике  радничке протесте одржане у Чикагу 1. маја 1886. године када је у сукoбу са полицијом погинуло више радника, а осморо радника је осуђено на смрт. Празник рада слави се од 1890. године, након одлуке донесене на Првом Конгресу II Интернационале у Паризу, маја 1889. године.

 

Први мај се слави и као службени празник у преко 80 земаља широм свијетa, а неслужбено се слави готово у цијелом свијету. Празник рада се обиљежава кao дан борбе за основна људска права сваког радника. Право на рад и право на живот од властитог рада су темељне вриједности којих се требамо присјетити на овај дан.

 

Многи радници широм свијета  и ове године Међународни празник рада дочекују без у пракси остварених и заштићених права која им само на папиру гарантују устави и закони, док многи незапослени прижељкују да раде под било каквим условима.

 

Симбол радничког покрета био  је црвени каранфил. Некада се сваког 1. маја црвени каранфил обавезно носио на реверу. Црвени каранфил је симбол који означава револуционарни и борбени карактер тражења праведности у свијету рада.


Срећан вам 1.мај, Међународни празник рада!