Свjетски дан животне средине, 5. јун 2016.

 

 

 

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација свјетски дан заштите животне средине обиљежава се сваке године 5. јуна, почев од 1972. године када је у Стокхолму одржана Конференција о заштити животне средине. Обиљежавање свјетског дана заштите животне средине прилика је да се кроз разне активности и кампање, које се спроводе у бројним земљама широм свијета, подигне свијест људи о сопственој одговорности за очување и заштиту природе. Циљ је да се мотивишу појединци и друштво у цјелини као могући покретачи значајних промјена на путу унапријеђења и заштите животне средине.

 

 

Ове године тема је „Сачувај живот дивљих врста" (Go Wild for Life). Овогодишњом темом скреће се пажња на значај заштите дивљих врста биљака и животиња, од којих су многе пред истребљењем усљед незаконите трговине. Кријумчарење дивљих врста не само да угрожава наше природно насљеђе, већ се негативно одражава и на економију и екосистеме на локалном и глобалном нивоу.

 

 

Један од начина да се дивље биљке и животиње заштите од истребљења је смањење потражње тржишта за производима од ових врста, али и увођење строжијих законских казни за оне који законе крше.

 

 

Чињенице и бројке (http://www.wed2016.com/content/itw-facts):

 


- Кријумчарење дивљих врста биљака и животиња кошта између 15 и 20 милијарди долара годишње и представља једну од највећих нелегалних трговина на свијету, заједно са кријумчарењем дроге, оружја и људи,

 

 

- Током посљедњих 60 година 40% унутардржавних конфликата повезано је са природним ресурсима,

 

 

- Око 80% већих оружаних сукоба у посљедњих 50 година десило се у подучјима важним за биодиверзитет.